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code talkers

When the 2009 edition of the 
International Code Council 
(ICC) family of codes was 

created and adopted, a little-known 
change in the International Building 
Code (IBC ) and the International 
Fire Code (IFC) came into effect that, 
when enforced, can have a substantial 
impact on both construction and O&M 
budgets. What is this code requirement, 
you ask? Well, it’s the requirement to 
install luminous egress path markings 
along the exit pathways in buildings 
having occupied floors located more 
than 75 feet above the lowest level of fire 
department vehicle access.

What are luminous egress path 
markings, and how long have they 
been a requirement for life safety? The 
National Fire Protection Association’s 
(NFPA) Life Safety Code defines photo 
luminescence as “having the ability to 
store incident electromagnetic radiation 
typically from ambient light sources, and 
release it in the form of visible light.” In 
other words, photoluminescent material 
absorbs energy provided by visible light 
and near visible light and then releases 
that energy at some later time, also in 
the form of light.”1

History 
The use of photoluminescent mark-

ings began in the 1980s with the FAA 
requiring the use of electrically powered 
markings on commercial aircraft. Since 
that time, the NFPA and other code 
councils have passed the requirement for 
photoluminescent egress path mark-

ings in response to accidents involving 
fatalities, including the attacks on and 
the collapse of the World Trade Center 
towers on September 11, 2001. In 2007, 
the ICC adopted the requirement of 
pathway markings along the exit path-
ways, including the stairwells, of new 

high-rise buildings of most occupancy 
groups: assembly, business, educational, 
institutional, mercantile, and transient 
residential (hotels). This requirement was 
included in the 2009 editions of the IBC 
and IFC and in 2008 was amended to in-
clude existing high-rise buildings for the 
IBC 2009 edition. Interestingly enough, 
R2 occupancies, which include dormi-
tories and fraternity/sorority houses, are 
not included in this requirement.

Questions
As one looks at the code require-

ment and compares it to the life safety 
features that are currently in place, the 
question of why is this needed arises. 
Per the ICC, the justification for this 
requirement states, “Improved safety 
for individuals negotiating stairs during 
egress of a high-rise building is provided 
by improving visibility of stair treads 

and handrails under emergency condi-
tions. The provisions of Section 1024 
add an additional level of safety to the 
egress path by requiring the installation 
of photoluminescent or self-illuminating 
marking systems which do not require 
electrical power and its associated wiring 

and circuits.”2 Other questions and con-
cerns regarding this code section are: 
•	 is it retroactive
•	 who enforces this requirement in your 

jurisdiction
•	 what will it cost to install and maintain
•	 what is your responsibility for ensur-

ing compliance, and 
•	 are there options available for compli-

ance?

Enforcement
This code requirement is located in 

both the IBC and the IFC. The IBC 
provides code requirements for new 
construction and the IFC for existing 
facilities, so yes, this is a retroactive 
code. Enforcement of the code varies 
by jurisdiction, however in our jurisdic-
tion the fire marshal’s office, both at the 
state and local levels, are charged with 
enforcement of this code requirement. 
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The cost impact for meeting this code 
requirement appears to be fluid. Some 
in our industry are seeing costs to install 
luminous egress path markings in existing 
buildings ranging from $1,600 to $1,700 
per landing. This cost could vary depend-
ing on the material used, the method of 
installation, and, in the case of retrofits, 
the existing condition. The requirement 
to install luminous egress path markings 
is a life safety issue and, as such, it is the 
responsibility of the code enforcement 
entity to ensure that this requirement is 
met. Non-compliance of this code re-
quirement could result in legal exposure 
should a catastrophic event occur. 

Alternative Solutions
Considering the potential cost impact 

of installing luminous egress path mark-
ings, there are alternative solutions 
available such as using luminous tape or 
photoluminescent paint in lieu of me-
chanically fastened egress path markings. 
All of these alternative solutions have 
inherent issues as well. 

Using tape as a solution will require 
that the surfaces be cleaned prior to 

installation and will need to be kept 
clean in order to help prevent the tape 
from losing its adhering capabilities. 
Like paint, the maintenance costs may 
be higher due to the need to reapply the 
material as a result of normal wear and 
tear from hand and foot traffic.

Conclusion
Luminous egress path markings 

provide an added safety feature to assist 
occupants of high-rise buildings to exit 
safely. This feature comes at a cost, but 
there may be trade-offs in cost when 
comparing it to the cost of operation and 
maintenance of emergency lighting and 
exit signage currently being used. “The 
main advantage to electrically powered 
pathway marking is that it can be bright-
er than photoluminescent technology, … 
[yet] that brightness is dependent on a 
battery, wiring, and connections, which 
may fail to operate. Photoluminescent 
technology cannot fail to emit light once 
it has been “charged” by an ambient 
light source.”3 

However, photoluminescent technol-
ogy requires a minimum of 1-foot candle 

of light and in some cases 2-foot candles 
of light to fully charge the product. This 
could be problematic if, for instance, the 
egress lighting located within the exit 
stairs is connected to a motion detector 
and doesn’t activate unless someone is in 
the stairway. 

Careful assessment of your current life 
safety condition along with a discussion 
with your local code enforcement official is 
important before proceeding with imple-
mentation of this code requirement.  

Endnotes
1.	 What is Photoluminescent Marking? 

James D. Amy, Building Operating Manage-
ment, July 2008

2.	 Section 1024 Luminous Egress Path 
Marking, 2009 International Fire Code 
Commentary, 10-144

3.	 What is Photoluminescent Marking? 
James D. Amy, Building Operating Manage-
ment, July 2008

Mark Goska is executive director, qual-
ity & compliance, at the University of 
Alabama-Birmingham. He can be reached 
at mgoska@uab.edu. 


